In 3 stappen naar een op jouw lijf geschreven én duurzame garderobe, stap 1

In 2013 schreef ik al een uitgebreide blog met veel informatie over duurzaam omgaan met je kleding. Ondertussen is er gelukkig veel meer aandacht gekomen voor dit onderwerp en gaan de ontwikkelingen snel. Zelf ben ik ook aan de slag gegaan met het verduurzamen van mijn garderobe en heb ik weer veel bijgeleerd.

Tijd voor een nieuwe blog over kleding en duurzaamheid

duurzaamheid kleding, een groene garderobe, kledingadvies, eigen stijlAls je gaat googelen is er ontzettend veel informatie over dit onderwerp. Zo veel, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik de belangrijkste punten die je zelf kunt doen om bewuster om te gaan met je kleding op een rijtje gezet. Je krijgt van mij 3 opeenvolgende blogs over het opbouwen van een duurzame garderobe. In elke blog wordt 1 stap behandeld.

Je kleding krijgt meer waarde en jij voelt jezelf waardevoller

Het leuke is dat het ontzettend goed voelt om deze tips toe te passen. Je doet iets goeds voor mens, dier en milieu. Je laat je niet (ver-)leiden door de fast fashion industrie en voelt jezelf daardoor veel bewuster. Je ontwikkelt een unieke kledingstijl. Probeer dat maar eens met fast fashion ? Én het is vaak nog goed voor je portemonnee ook.

Wat kan je zelf doen om duurzamer om te gaan met je kleding?

Stap 1 Jouw persoonlijke stijl

Het begint met weten wat voor kleding goed bij je past, zodat je geen miskopen (meer) doet. Volg niet de trends maar ontwikkel jouw persoonlijke stijl. Zoek uit welke kleuren en modellen goed voor je werken en wat je uit wilt stralen. Er zijn veel manieren om dit te ontdekken. Hieronder geef ik je een aantal mogelijkheden.

Jouw beste kleuren

Welke kleuren draag je het meest en in welke kleuren krijg je vaak complimenten? Zet deze kleuren op een rijtje en bedenk wat ze gemeenschappelijk hebben.
– Zijn het koele kleuren of warme?
– Gaat het met name om felle kleuren of juist hele rustige kleuren?
– En zijn de betreffende kleuren licht (pastels) of juist heel donker?Als je de gemeenschappelijke eigenschappen hebt ontdekt kan je kijken of je meer kleuren kan ontdekken die hieraan voldoen en zo je kleurenpalet uitbreiden.

Jouw beste modellen

Om te kijken welke soorten kleding jou het beste staan is het belangrijk om goed naar de vorm van je lichaam te kijken.
– Is je lichaam in balans of zijn bv je schouders breder dan je heupen of je bovenlichaam langer dan je benen?
– En wat vind je mooi aan jezelf en wat minder?
Beslis nu wat je graag wilt accentueren aan je lichaam. Dat is het belangrijkste. Door je favoriete “onderdelen” in het zonnetje te zetten trekken je minder favoriete punten vanzelf minder aandacht. Accentueren doe je dmv lichte en/of felle kleuren, opvallende details, glans, drukke prints, accessoires en aansluitende kleding.

Jouw persoonlijke stijl

Om het plaatje compleet te maken ga je kijken welke kledingstijl het beste bij jou past. Dit gaat over persoonlijkheid, smaak en levensstijl. Één van de leukste manieren om jouw persoonlijke stijl te ontwikkelen is het verzamelen van plaatjes van outfits die je leuk vindt. Doe dit zonder na te denken. Het gaat er alleen maar om of je er blij van wordt. Leg alle plaatjes (fysiek) op de tafel of (digitaal) in een map. Ga er eens rustig voor zitten en kijk of je woorden kunt vinden bij de plaatjes. Zoals bv klassiek, sportief, vrouwelijk, etc. Puzzel net zolang totdat je ca 5 woorden hebt die jouw persoonlijke stijl omschrijven. Voilá!

Mocht je het lastig vinden om deze tips toe te passen dan help ik je graag. Ik ben zelf al jaren bezig om duurzamer om te gaan met mijn kleding en dat is echt een proces. Met hetgeen ik heb geleerd wil ik jou graag verder helpen zodat jij je beter voelt, je er beter uitziet én we samen de wereld een stukje beter kunnen maken!

Stap 2 gaat over je huidige garderobe.
En stap 3 gaat over het aanschaffen van kleding.

Wil jij jezelf beter voelen in je kleding?

Neem dan contact met me op voor een gratis en vrijblijvend telefonisch gesprek van ca 30 minuten waarin we kijken wat jouw uitdagingen zijn en of/hoe ik je daarbij kan helpen.