Weet jij wat jouw persoonlijke stijl is?

Bijna al mijn klanten vragen zich af wat hun kledingstijl is. Het is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Je hebt de standaardtypes zoals klassiek/chique, natuurlijk/casual, romantisch/vrouwelijk, etc. en die kunnen houvast geven bij het shoppen. Maar het kan zoveel persoonlijker! In dit blog neem ik je stap voor stap mee op ontdekkingstocht naar jouw persoonlijke stijl.

stijl, persoonlijke stijl, stijladvies, stijladvies Den Haag, wat is mijn kledingstijl

De 4 facetten die bepalen wat jouw kledingstijl is

  1. Smaak
  2. Persoonlijkheid
  3. Levensstijl
  4. Uiterlijk
Smaak

Wat vind jij echt mooi? Dat is misschien wel de belangrijkste vraag, en wellicht ook de lastigste. Als het om kleding kopen gaat denken we vaak in beperkingen. Zoals dat iets niet staat of niet bij ons past.

Om je smaak te ontdekken is het nodig zo vrij mogelijk te onderzoeken welke kleding je blij maakt.

Tip: Verzamel plaatjes van leuke outfits/kledingstukken zonder beperkende gedachten. Als je 10 tot 20 plaatjes hebt verzameld kijk je of je één of meer overeenkomsten kunt vinden. Die overeenkomsten kunnen te maken hebben met het kleurenpalet, de stoffen (soepel/stijf, glanzend/mat, etc.), de pasvormen (nauwsluitend/wijd, kort/lang, etc.), de uitstraling (casual, zakelijk, feestelijk, etc.). Deze overeenkomsten beschrijven jouw smaak.

Persoonlijkheid

Maak een lijstje van jouw belangrijkste persoonlijkheidskenmerken en vraag je vervolgens af:

  • Wat wil je van jezelf laten zien?
  • Welke eigenschappen wil je op de voorgrond plaatsen?Dat kan natuurlijk ook per situatie verschillend zijn.

    Tip: Ben jij een open en toegankelijk persoon dan kan je dat benadrukken door lichte kleuren te dragen en stoffen met een wat grovere structuur (bijvoorbeeld los gebreide wol, linnen, spijkerstof).

    Tip: Wil je juist jouw krachtige kant benadrukken dan kies je voor donkere en/of felle kleuren en stoffen met een gladde of zelfs glanzende uitstraling.

Levensstijl

We moeten natuurlijk ook praktisch blijven! Dus je kledingstijl moet bij je leven passen. Op kantoor heb je andere kleding nodig dan voor thuiswerken. Buitenkleding moet tegen een stootje kunnen. Ga je graag uit dan wil je ook daarvoor wat leuke outfits hebben.

Tip: Breng jouw leven in kaart en kijk wat je voor de diverse gelegenheden nodig hebt en hoe vaak. Op basis daarvan kan je een plan maken hoe jouw garderobe er uit moet zien.

Uiterlijk

Breng je persoonlijke stijl in harmonie met je uiterlijk. We hebben allemaal uiterlijke kenmerken die we meer/minder willen benadrukken. Dit punt heb ik erbij gezet voor de volledigheid. Omdat hier zo veel over te vertellen valt, zal ik hier binnenkort een apart blog over schrijven.

Jouw persoonlijke stijl ontwikkelt zich

Vind met bovenstaande vier punten jouw persoonlijke stijl en bedenk dat dit een momentopname is. Onze smaak, levensstijl en uiterlijk verandert in de loop der tijd. Ook onze persoonlijkheid ontwikkelt zich. Voelt je kleding(-stijl) niet meer passend? Dan is het tijd om jouw kledingstijl opnieuw te onderzoeken!

Een kledingstijl die je op het lijf geschreven is

Zelfs met bovenstaande tips is het niet gemakkelijk om jouw persoonlijke kledingstijl te ontdekken en in woorden uit te drukken. En om daar de juiste kledingwinkels bij te vinden.

Wil jij weten welke kleding bij jou past en kom je er zelf niet uit?

Ik help je graag middels een stijladvies. We gaan samen  op zoek naar jouw unieke stijl en brengen deze in harmonie met jouw uiterlijke kenmerken. En natuurlijk geef ik je ook tips over waar je kleding kunt kopen die bij jou past!

Mail mij voor een gratis en vrijblijvende telefonische intake waarbij we kijken hoe ik jou het beste kan helpen.