Één van de meest waardevolle dingen die ik voor mijn klanten doe is het Kledingkastadvies. Het is leuk om te doen en er valt veel winst te behalen. Daarnaast is het budgetvriendelijk en duurzaam!

Creëer een garderobe die naadloos bij jou past

Je kan ook zelf aan de slag om je kledingkast beter bij jou en je leven te laten passen. In dit blog help ik je in 4 stappen aan een opgeruimde en complete garderobe met veel meer mogelijkheden.

Stap 1 Wat past bij jou?

Allereerst is het belangrijk om te weten welke kleuren en kleurcombinaties je goed staan. Mocht je nog geen kleuradvies hebben gedaan dan kan je dat zelf uitvinden aan de hand van mijn blog De impact van kleur of je maakt een afspraak voor een kleurenanalyse.

En weet je al wat voor soort kleding het beste bij jouw persoonlijkheid, lichaam en levensstijl past? Kom bij mij langs voor een stijladvies of ga zelf aan de slag met behulp van mijn blog Vind jouw persoonlijke kledingstijl.

Stap 2 Inventarisatie van je kledingkast

Tijdens deze stap laat je al je kledingstukken door je vingers gaan. Je zal versteld staan van de vergeten pareltjes die er opduiken. Vervolgens verdeel je ze, met de kennis die je hebt opgedaan tijdens de eerste stap, in drie stapels:

  1. Stapel GOED; kledingstukken die je regelmatig draagt en die nog helemaal goed zijn.
  2. Stapel TWIJFEL; kledingstukken waar je nog wel wat mee hebt, maar die je weinig draagt en/of die niet helemaal goed meer zijn.
  3. Stapel WEG; kledingstukken die niet meer bij je passen of die onherstelbaar kapot zijn.

Bij de stapel TWIJFEL is er werk aan de winkel. Het helpt om het item aan te trekken. Stel jezelf vragen als “Wat maakt dat ik dit kledingstuk wel leuk vind, maar niet meer draag? Heeft het te maken met de uitstraling, vorm en/of kleur? Of is het beschadigd/kapot?” Bedenk wat je kan doen om het kledingstuk wel weer goed te maken. Is het te herstellen, aan te passen, etc? Als je handig bent doe je het zelf en anders besteed je het uit. Of kan je het op een andere manier combineren waardoor je het wel weer gaat dragen?

De stapel WEG splits je in kledingstukken die je weg geeft aan mensen in je omgeving en items die je verkoopt. Online op bijvoorbeeld Vinted of TheNextCloset. Fysiek in een Tweedehands winkel bij jou in de buurt. In Den Haag zijn Evy’s Vintage, Ilka Vintage en Second Hand Rose goede adressen. Wat overblijft gaat in de textielcontainer.

Gebruik ook de kleding van je partner voor nieuwe combinaties

Stap 3 Nieuwe combinaties maken

Bij deze stap ga je uit je comfortzone van veilige kledingcombinaties. Experimenteer en draag kledingstukken en kleuren bij elkaar die je normaal niet combineert. Je kan meer uit je kledingkast halen dan je denkt! Extra mogelijkheden kan je vaak vinden in de kledingkast van je partner. Maak foto’s van nieuwe combinaties die je leuk vindt om op terug te vallen op een inspiratieloze dag.

De nieuwe outfits die je wat spannender vindt draag je eerst een keer op een dag dat je niet of nauwelijks de deur uit hoeft. Als dat goed bevalt ga je ermee op pad. Wedden dat je leuke reacties krijgt!

Stap 4 Wat ontbreekt er in je garderobe?

Bij het experimenteren met nieuwe combinaties ontdek je vaak dat je wat items mist. Dat gaat meestal om eenvoudige stukken waarmee je makkelijk combineert. Een witte blouse, zwarte maillot, tops in basiskleuren, etc. Maak een lijstje en schaf deze stukken aan. Sommige items zijn goed tweedehands te verkrijgen zoals de witte blouse of andere tops. Voor overige kledingstukken kijk je het beste bij duurzame merken. Online onder andere te vinden op ShopLikeYouGiveaDamn, ProjectCeCe en TakeItSlowStore. Goede fysieke adressen voor duurzame kleding in Den Haag zijn Boetiek Nouveau en WWen.

Kom je er zelf niet uit?

Wil je graag hulp bij het creëren van een opgeruimde garderobe met meer mogelijkheden die jou laten stralen? Al 15 jaar help ik vrouwen hiermee en dat doe ik ook graag voor jou! Neem contact met me op voor een vrijblijvend en gratis telefoongesprek waarin we kijken wat jouw uitdagingen zijn en hoe ik je daar het beste bij kan helpen.