Ben jij tevreden over de duurzaamheid van je garderobe?

Voor de meesten van ons is het niet nieuw dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is ter wereld. En dat het een sector is waarin veel uitbuiting plaatsvindt. De beelden van de sweatshops en fabrieken in “lagelonenlanden” waar mensen tegen een veel te laag loon in zeer slechte omstandigheden kleding maken staan op ons netvlies gebrand.

Gelukkig zijn er sinds de vreselijke ramp in 2013 in Bangladesh, waarbij ruim 1100 kledingarbeiders om het leven kwamen, veel initiatieven ontstaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Ook staat duurzaamheid momenteel weer volop in de aandacht en gebeuren er op dit vlak in de kledingindustrie al veel mooie dingen.

Steeds meer mensen beslissen om bewuster te leven

Met minder spullen, minder afval, minder vlees eten, minder energie verbruiken, minder vliegreizen, etc. En omdat er zoveel mensen mee bezig zijn is er veel informatie te vinden over hoe je dat aan kunt pakken. Hier hoort natuurlijk ook bij om bewuster om te gaan met je kleding. Maar tot mijn verbazing is er over dit onderwerp niet heel veel te vinden op het internet.

Mijn stappen op weg naar een duurzame garderobe

Kleding is altijd al mijn ding geweest. Ik zat als kind al kleertjes voor mijn barbies in elkaar te knutselen, ben later op naailes gegaan, maakte vervolgens mijn eigen kleding en vond het leuk om er apart uit te zien. Ook ik heb, zeker in tijden dat mijn portemonnee wat minder was, veel kleding gekocht bij de grote ketens. En er zijn tijden geweest dat ik elke week met iets nieuws thuiskwam.

Mijn kledingkast bestond uit zwart, grijs, niet passend, miskopen en veel van hetzelfde. Van winkelen word ik ongelukkig: er is zoveel, wat moet ik kiezen? Ik heb Karin gevraagd voor stijladvies en hulp bij het kopen van kleding omdat ik er zelf (al heel lang) niet uitkwam. We zijn twee keer samen gaan shoppen. Ze had tevoren gekeken naar welke winkels we zouden gaan. Zo gingen we gericht en zonder stress op pad. Karin ziet meteen wat wel of niet staat. Zelf kleding uitzoeken vind ik nog moeilijk, maar ik heb een goede basis en met alle tips en uitleg van Karin weet ik nu wel hoe ik verder kan. Ze heeft geholpen bij het opruimen van mijn kledingkast en met al het nieuws erbij hangt er nu kleur, kan ik eindeloos combineren en staat en past alles goed. Ik krijg erg leuke reacties vanuit mijn omgeving en ben er ontzettend blij mee. Wat ik erg fijn vind aan Karin’s manier van werken is dat zij heel goed luistert naar hoe je leven eruit ziet en persoonlijk advies geeft. Door samen te winkelen leer je met het stijl- en kleuradvies in de praktijk te werken.

De laatste jaren begon dat steeds minder goed te voelen

Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet meer blij werd van nieuwe kleding. Het lijkt allemaal op elkaar, terwijl ik de behoefte heb om me te onderscheiden in mijn kleding. En nieuwe kleding wordt steeds meer van synthetische stoffen gemaakt. En ik houd heel erg van natuurlijke stoffen, zowel qua uitstraling als qua draagcomfort.

Verder raakte mijn kledingkast te vol van al dat kopen. Terwijl ik heel erg van overzicht houd. Een groot deel van die kleding droeg ik niet eens. En het was bijna allemaal kleding die na één seizoen versleten was, dus ik gooide ook veel weg. Mijn schuldgevoel groeide, ik werd me steeds meer bewust van de verslaving aan het kopen en de negatieve impact van de kledingindustrie op de wereld.

Een te volle kast, schuldgevoel, geen leuke kleding meer kunnen vinden

Al met al voor mij reden om bewuster met mijn kleding om te willen gaan. Dat heb ik in de afgelopen jaren op verschillende manieren gedaan. Met vallen en opstaan. En ik ontdekte dat duurzamer omgaan met kleding ook voor mij persoonlijk veel voordelen heeft. Bijvoorbeeld dat ik nu blijer ben met de kledingstukken die ik heb omdat ze ‘waardevoller’ zijn. Of dat ik op deze manier veel beter kleding kan vinden die bij mij past en waarmee ik me kan onderscheiden.

Met wat ik de afgelopen jaren heb geleerd wil ik jou heel graag helpen om ook een meer duurzame garderobe te creëren. Op een manier die bij jou past. Bij jouw smaak, budget, en levensstijl.

Heb jij ook de wens om bewuster met je kleding om te gaan?

Ik help je graag met het creëren van een garderobe die:

  • zo duurzaam mogelijk is
  • jou op het lijf geschreven is, letterlijk en figuurlijk
  • de juiste uitstraling heeft voor wat jij wilt bereiken
  • je energie oplevert, omdat je blij bent met alle stukken en alles makkelijk met elkaar combineert

Neem contact met me op voor een gratis telefoongesprek van ca 30 minuten, waarin we kijken wat jouw uitdagingen zijn en of/hoe ik jou daar het beste bij kan helpen.

Ik heb bij Karin het volledige traject gevolgd en raad het iedereen aan. Een nieuwe kledingstijl is geen kwestie van even wat leuke kleding zoeken. Het is niet voor niets dat je altijd draagt wat je draagt. Wil je een overstap maken naar andere kleding dan is nodig dat je licht krijgt op wat jou leidt bij het kopen van je kleding. Waardoor je in je kast hebt wat er nu in ligt.Karin gaat om tot jouw nieuwe kledingstijl te komen een laagje dieper. Het begint met allerlei vragen per mail, waarna een persoonlijk intake volgt. Hoe serieuzer je hier zelf mee bezig bent hoe meer Karin er uit kan halen. Gebaseerd op je antwoorden en het gesprek maakt Karin een heel persoonlijk boekje. Echt geen standaard invulmapje. Karin luistert naar wie jij bent als persoon en wat jouw wensen zijn. Dan ga je een keer samen je hele kledingkast door. Wonderlijke combinaties van je eigen kleding die je zelf nooit bij elkaar had gezien blijken prima te staan. Natuurlijk ook loslaten waar je al lang niet meer gelukkig van wordt of wat helemaal niet bij je past. Je krijgt inzicht in kleur, in vorm, in accentueren wat jij graag laat zien van jezelf, zonder te hoeven verdoezelen wat je minder kan waarderen. Uiteindelijk ga je samen shoppen en krijg je een basis voor je kledingkast waaruit je verder kan bouwen.
Een traject ingaan met Karin is echt meer dan alleen mooie kleding zoeken. Ik heb nu kleding die bij mij past, die mij mooi staat en waar ik me happy in voel. Dankjewel Karin!

Wil je mijn blogs in je mailbox ontvangen?

Ja, ik wil graag regelmatig (ca. 1 x per maand) tips ontvangen over de juiste uitstraling en de ideale garderobe.
Schrijf in