Ben jij tevreden over de duurzaamheid van je garderobe?
Voor de meesten van ons is het niet nieuw dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is ter wereld. En dat het een sector is waarin veel uitbuiting plaatsvindt. De beelden van de sweatshops en fabrieken in “lagelonenlanden” waar mensen tegen een veel te laag loon in zeer slechte omstandigheden kleding maken staan op ons netvlies gebrand.
Gelukkig zijn er sinds de vreselijke ramp in 2013 in Bangladesh, waarbij ruim 1100 kledingarbeiders om het leven kwamen, veel initiatieven ontstaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Ook staat duurzaamheid momenteel weer volop in de aandacht en gebeuren er op dit vlak in de kledingindustrie al veel mooie dingen.
Steeds meer mensen beslissen om bewuster te leven
Met minder spullen, minder afval, minder vlees eten, minder energie verbruiken, minder vliegreizen, etc. En omdat er zoveel mensen mee bezig zijn is er veel informatie te vinden over hoe je dat aan kunt pakken. Hier hoort natuurlijk ook bij om bewuster om te gaan met je kleding. Maar tot mijn verbazing is er over dit onderwerp niet heel veel te vinden op het internet.
Mijn stappen op weg naar een duurzame garderobe
Kleding is altijd al mijn ding geweest. Ik zat als kind al kleertjes voor mijn barbies in elkaar te knutselen, ben later op naailes gegaan, maakte vervolgens mijn eigen kleding en vond het leuk om er apart uit te zien. Ook ik heb, zeker in tijden dat mijn portemonnee wat minder was, veel kleding gekocht bij de grote ketens. En er zijn tijden geweest dat ik elke week met iets nieuws thuiskwam.
De laatste jaren begon dat steeds minder goed te voelen
Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet meer blij werd van nieuwe kleding. Het lijkt allemaal op elkaar, terwijl ik de behoefte heb om me te onderscheiden in mijn kleding. En nieuwe kleding wordt steeds meer van synthetische stoffen gemaakt. En ik houd heel erg van natuurlijke stoffen, zowel qua uitstraling als qua draagcomfort.
Verder raakte mijn kledingkast te vol van al dat kopen. Terwijl ik heel erg van overzicht houd. Een groot deel van die kleding droeg ik niet eens. En het was bijna allemaal kleding die na één seizoen versleten was, dus ik gooide ook veel weg. Mijn schuldgevoel groeide, ik werd me steeds meer bewust van de verslaving aan het kopen en de negatieve impact van de kledingindustrie op de wereld.
Een te volle kast, schuldgevoel, geen leuke kleding meer kunnen vinden
Al met al voor mij reden om bewuster met mijn kleding om te willen gaan. Dat heb ik in de afgelopen jaren op verschillende manieren gedaan. Met vallen en opstaan. En ik ontdekte dat duurzamer omgaan met kleding ook voor mij persoonlijk veel voordelen heeft. Bijvoorbeeld dat ik nu blijer ben met de kledingstukken die ik heb omdat ze ‘waardevoller’ zijn. Of dat ik op deze manier veel beter kleding kan vinden die bij mij past en waarmee ik me kan onderscheiden.
Met wat ik de afgelopen jaren heb geleerd wil ik jou heel graag helpen om ook een meer duurzame garderobe te creëren. Op een manier die bij jou past. Bij jouw smaak, budget, en levensstijl.
Heb jij ook de wens om bewuster met je kleding om te gaan?
Ik help je graag met het creëren van een garderobe die:
- zo duurzaam mogelijk is
- jou op het lijf geschreven is, letterlijk en figuurlijk
- de juiste uitstraling heeft voor wat jij wilt bereiken
- je energie oplevert, omdat je blij bent met alle stukken en alles makkelijk met elkaar combineert
Neem contact met me op voor een gratis telefoongesprek van ca 30 minuten, waarin we kijken wat jouw uitdagingen zijn en of/hoe ik jou daar het beste bij kan helpen.